Ga naar inhoud

Gratis verzending vanaf € 75,-

Voor 21:00 besteld, volgende werkdag in huis

traybake

Traybake recepten: met knapperige groenten uit de oven

Houd jij ook zo van die heerlijke geur van geroosterde groenten in de keuken? Je handen nog even lekker vrij, terwijl de oven de rest van het werk voor je doet. Traybake recepten passen prima in een druk schema en zijn een feest voor de smaakpapillen. Snel, gemakkelijk en smakelijk!

Weet jij al wat traybake is en wil je een lekkere variatie proberen? Ontdek wat de lekkerste groenten in de oven zijn en scroll naar beneden voor onze traybake recepten. Ga gelijk aan de slag met traybake zoete aardappel met kip, maak zalm uit de oven met groenten, of probeer eerst onze gnocchi traybake.

Wat is traybake eigenlijk precies?

Een traybake klinkt best ingewikkeld, maar eigenlijk is het verrassend eenvoudig. De naam zegt het al: bij traybake recepten leg je alle ingrediënten op een bakplaat (tray), waarna ze in de oven geroosterd worden. Het idee is dat je ingrediënten combineert die allemaal rond dezelfde tijd gaar zijn, zodat alles in één keer perfect uit de oven komt. Je kunt variëren met groenten, aardappelen, vlees, vis of zelfs pasta zoals traybake gnocchi.

“Waarom traybake in plaats van een ovenschotel?”

Het mooie van traybake recepten is dat je geen pannen nodig hebt of ingewikkelde sauzen hoeft te maken. Alles wordt op één plaat geroosterd waardoor de smaken van de ingrediënten goed met elkaar vermengen. Bovendien is het een van de makkelijkste manieren om smaakvolle geroosterde groenten en aardappelen uit de oven te krijgen.

Een traybake kan zo gezond, kleurrijk en vullend zijn als je zelf wilt. Combineer bijvoorbeeld een traybake kip of zalm met verschillende gegrilde groenten en je hebt binnen een mum van tijd een gezonde maaltijd op tafel staan.

Hoe krijg je met een traybake knapperige groenten uit de oven?

Wat je juist niet wil met groenten in de oven, dan is het dat ze slap worden. Voordat je aan de slag gaat met onze traybake recepten hieronder een paar tips om die perfect knapperige groenten uit de oven te krijgen.

Kies de juiste groenten: Sommige groenten roosteren beter dan anderen. Gebruik bij voorkeur stevige groenten zoals wortels, pompoen, pastinaak, of broccoli. Deze groenten worden heerlijk stevig tijdens het roosteren. Zoete aardappel doet het trouwens ook altijd goed in een traybake recept.

Snijd je groenten in gelijke stukken: Dit zorgt ervoor dat alles tegelijk gaart. Als de ene groente veel dikker is dan de andere, heb je kans dat sommige stukken nog rauw zijn, terwijl andere al gaar (of zelfs verbrand) zijn.

Gebruik voldoende olie: De sleutel voor knapperige groenten uit de oven is een dun laagje plantaardige olie. Hierdoor karamelliseren ze en dit zorgt voor het krokante effect. Maar let op; gebruik niet te veel olie, hierdoor kunnen de groenten juist slap worden.

Leg de groenten in de oven niet te dicht bij elkaar: Als je bakplaat (tray) te vol ligt, kunnen je groenten gaan stomen in plaats van roosteren. Hierdoor worden ze slap. Voor knapperige groenten uit de oven zorg je dus dat er voldoende ruimte tussen de ingrediënten zit.

Zorg voor een hoge temperatuur: Voor geroosterde groenten kun je het beste een temperatuur van rond de 200-220°C instellen. Deze hitte zorgt ervoor dat de buitenkant van de groenten krokant wordt, terwijl de binnenkant zacht en gaar blijft.

Probeer zelf deze 3 ovenheerlijke traybake recepten!

Nu je weet wat een traybake is en hoe je knapperige groenten uit de oven krijgt, is het tijd om de keuken in te duiken. Als inspiratie vind je hieronder drie heerlijke recepten:

  1. Traybake kip en zoete aardappel
  2. Traybake zalm uit de oven met groenten
  3. Traybake gnocchi

Traybake kip en zoete aardappel

Een klassieker die altijd goed in de smaak valt. De zoetheid van de zoete aardappel vormt een perfecte combinatie met de hartige smaak van de kip. Voeg wat mediterrane kruiden toe aan je traybake kip en je hebt een smaakvolle, voedzame maaltijd.

Ingrediënten:

  • 4 kippenbouten of dijen
  • 3 zoete aardappelen, in blokjes gesneden
  • 1 rode ui, in ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in reepjes (paprika is een ideale traybake groente)
  • Olijfolie
  • Rozemarijn en tijm (vers of gedroogd)
  • Zout en peper

Bereiding traybake kip en zoete aardappel:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Leg de kippenbouten op de bakplaat en verdeel de zoete aardappel, ui, paprika en knoflook rondom de kip.
  3. Besprenkel alles met olijfolie, en bestrooi met rozemarijn, tijm, zout en peper.
  4. Rooster in de oven gedurende 35-40 minuten, of totdat de kip goudbruin en gaar is en de zoete aardappelen zacht zijn.

Extra tip: Voeg op het laatste moment wat spinazie toe aan de bakplaat. De spinazie slinkt door de warmte van de oven en maakt je traybake kip recept extra voedzaam.

traybake zalm

Traybake zalm uit de oven met groenten

Voor liefhebbers van vis doet een traybake zalm uit de oven met groenten het altijd goed. In combinatie met knapperige groenten is dit recept ook nog eens hartstikke gezond. Want wist je dat zalm een rijke bron is van Omega-3 vetzuren? Wanneer je twee keer per week vette vis eet, heb je in principe geen omega-3 supplement nodig.

Ingrediënten:

  • 4 zalmfilets
  • 1 broccoli, in roosjes gesneden
  • 200 g cherrytomaten
  • 1 rode ui, in ringen gesneden
  • 1 citroen, in schijfjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper
  • Dille en peterselie

Bereiding traybake zalm:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Leg de zalmfilets op een bakplaat en verdeel de broccoli, tomaten en uien eromheen.
  3. Besprenkel alles met olijfolie en breng op smaak met zout, peper, dille en peterselie.
  4. Leg de schijfjes citroen boven op de zalm en bak 15-20 minuten in de oven, totdat de zalm net gaar is en de groenten knapperig zijn.

Extra tip: Serveer de traybake zalm met wat quinoa of couscous voor een complete maaltijd vol vezels en eiwitten.

Traybake gnocchi recept

Dit gnocchi traybake recept is eenvoudig en tegelijk feestelijk door de combinatie van geroosterde groenten en zachte gnocchi.

Ingrediënten:

  • 500 g gnocchi
  • 1 courgette, in halve maantjes gesneden
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 200 g cherrytomaten
  • (Eventueel) gezonde noten
  • 2 eetlepels pesto
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Parmezaanse kaas
  • Zout en peper

Bereiding traybake gnocchi:

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Verdeel de gnocchi, courgette, paprika en tomaten over een bakplaat.
  3. Meng de olijfolie met de pesto en giet dit over de groenten en gnocchi. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Rooster alles in de oven gedurende 25-30 minuten, totdat de groenten goudbruin en knapperig zijn en de gnocchi zacht zijn.
  5. Serveer met een flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas.

Extra tip: Wil je een krokant laagje? Voeg de laatste 5 minuten wat paneermeel toe aan de traybake gnocchi en zet de oven op de grillstand.

Met een paar eenvoudige ingrediënten, een goede bakplaat en een hete oven kun je in een handomdraai de lekkerste traybake recepten op tafel toveren! Waar begin je mee: kies je voor de sappige kip met zoete aardappel, de frisse zalm met groenten, of ga je voor de feestelijke gnocchi?

Vorig bericht Volgend bericht